Snabba leveranser & fri frakt i hela Sverige
Ingrediensskolan_1280x730

Vad ska en bra hudkräm egentligen innehålla?

En innehållsförteckning är inte lätt att tyda för en vanlig konsument. Här listar vi omdiskuterade ingredienser och vad de kan ha för påverkan på din hud och miljön. På Pure Habit strävar vi efter ett sortiment med högkvalitativa premiumprodukter och uppdaterar vårt sortiment i takt med att det kommer ny kunskap om innehållsämnen. Vad tycker du är okej innehåll? Vart drar du din gräns? Tänker du på hälsa eller miljö eller både och? Vi har en ambition om att vara transparenta och tydliga med vad de produkter vi säljer innehåller och vem de passar för att underlätta för dig som kund. Så om du inte vill nörda ner dig i enskilda ämnen så kan du helt enkelt sluta läsa här och hitta dina hudvårsfavoriter på vår sajt.

Är du nyfiken och vill veta mer kommer här en lista över ämnen vi vill prata lite mer om.

Konserveringsmedel

Konserveringsmedel kanske är den mest omdiskuterade gruppen ingredienser när det handlar om hudvårdsprodukter. För att produkten ska hålla, och för att undvika tillväxt av bakterier, jäst och mögel som kan orsaka hälsorisker, måste den innehålla någon form av konserveringsmedel. För några år sedan kom larm om parabener. Forskning säger att varianterna propylparaben och butylparaben är hormonstörande. Det ledde till att många producenter tog bort det konserveringsmedlet från sina produkter. Inom EU förbjöds vissa varianter. Parabenerna ersattes bland annat av Phenoxyethanol som både kan vara naturligt eller syntetiskt. Andra vanliga konserveringsmedel i kosmetiska produkter vid sidan av parabener är Methylisothiazolinone, Methylchloroisothiazolinone, Sodium Benzoate och Potassium Sorbate vilka å andra sidan kan vara allergena. En del syntetiska konserveringsmedel kan orsaka eksem och är giftiga om de värms upp till över tio grader, då de släpper ifrån sig formaldehyd vilket är giftigt.

Oljor är ett annat sätt att få produkten att hålla längre men för vissa hudtyper kan de också framkalla allergiska reaktioner. På Pure Habit har vi inga produkter som innehåller någon typ av hormonstörande parabener. Vissa av de produkter vi säljer innehåller Fenoxyetanol och där har vi följt rådande rekommendationer och uppmanar personer med känslig hy att iaktta försiktighet. Här är exempel på konserveringsmedel som kan innebära en viss risk och som vi i möjligaste mån undviker:

Benzophenone, Butylparaben, Cyclomethicone, Cyclotetrasiloxane, DMDM, Diazolidinyl Urea, Etylhexyl, Hydrantoin, Imidazolidinyl Urea, Methylchloroisothiazolinone, Methoxycinnamate, Methylparaben, Methylisothiazolinone, Propylparaben

Eteriska oljor

Det finns de som älskar eteriska eller essentiella oljor och det finns de som hatar dem. Oljorna är helt naturliga och kommer från växtriket. De kan ha goda effekter och en härlig doft. Men för den som har en lite känsligare hud så kan de vara för starka i hög koncentration och orsaka allergiska reaktioner. Oftast blandas den eteriska oljan ut i en vegetabilsik basolja såsom jojoba- eller kokosolja. Har du en väldigt känslig hy rekommenderar vi att du testar den på ett mindre hudområde först.

Även naturliga och ekologiska krämer kan innehålla ämnen som kan orsaka allergier. Men de har en naturlig källa och är fri från ämnen som kan vara hormonstörande. Här är en rad ämnen som utvinns från eteriska oljor och som kan vara bra att känna till:

Pepparmint, Lavendel, Apelsinolja, Ylang Ylang. Beståndsdelar från oljan som exempelvis Linalool och Geraniol brukar vara uppmärkta i ingrediensförteckningen*.

Mineralolja

Mineralolja utvinns ur råolja och används som mjukgörare eller ren utfyllnad med lång hållbarhet. De kan hittas i konventionella hudlotioner, salvor, läppcerat och babyoljor. Petroleumbaserad olja är varken bra för din hud eller miljön. Den täpper till huden och tillför inget som helst nyttigt. Förbrukning av oljeprodukter har haft en negativ inverkan på miljön genom större utsläpp av växthusgaser och andra föroreningar. Exempel på hur du känner igen ingredienserna på innehållsförteckningen:

E 905, Liquid paraffin, Medicinsk vitolja, Mineral oil, Paraffinum liquidum, Paraffin, Vit mineralolja, , Oleum petrolen, Oleum vaselini, Paraffinum, Vaselin, Vaselin oil, Paraffin oil

Plastpartiklar

För att få fram en skrubbande effekt kan det förekomma att hudvårdsprodukter innehåller plastpartiklar. Dessa har i regel inte någon större effekt på hälsan men när de kommer ut i naturen äts de bland annat upp av fiskar i vattnet som tror att det är mat. Nya studier visar också på att när plasten fortsätter att brytas ned och når nanonivån tas de upp av djuren och när partiklarna når hjärnan dokumenterades beteendeförändringar.

Acrylate crosspolymer, Acrylate/Styrene copolymer, Nylon, Polyethylene (PE), Polymethyl methacrylat (PMMA), Polyethylene terephthalate

PFAS

PFAS är en stor grupp ämnen som används i hudvårdsprodukter på grund av sin förmåga att stöta bort vatten, fett och smuts. PFAS, en förkortning för högfluorerade ämnen, per- och polyfluorerade alkylsubstanser. De är extremt svårnedbrytbara och har visat sig orsaka allt från cancer till rubbningar av fortplantningen, immunsystemet och sköldkörtelhormon. Omfattande förbud på EU-nivå mot PFAS är troligen på gång inom de närmaste åren.

Ammonium C6-16 Perfluoroalkylethyl Phosphate, C9-15 Fluoroalcohol phosphate, Polyperfluoroethoxymethoxy difluoroethyl PEG phosphate, Perfluorononyl dimethicone, Polyperfluoromethylisopropyl ether, Polytef, Polytefum, PTFE, Polytef (PTFE)

PEG & PPG

PEG, Polyethylene glycol, och PPG, Polypropylene glycol, är syntetiska emulgeringsmedel som används för att förhindra att produkter som består av vatten och fett skär sig. De kan också stabilisera produkten och fungera uppmjukande. Det här handlar om en petrokemisk produkt som kan orsaka irritation och eksem. De förekommer även i mat och läkemdel.

Ceteareth 20, Ceteth-5 steareth-21, Emulsifying wax, Glycereth-26, Octoxynol-9, Oleth-10 phosphate, PEG laurate, PEG-60 almond glycerides, PEG-20 stearate, Polysorbate 20 (& 40, 60, 80 etc), PEG-8 stearate, PEG-40, Sodium laureth sulphate

Färgämnen

De är ofta syntetiska och framtagna av stenkolstjära som har sitt ursprung i bensin. Kan orsaka allergier, överkänslighet och hudutslag. Dessa ingredienser förekommer framför allt i make-up. Vet du om att du är känslig testa på ett mindre område först. På förpackningen kan det stå till exempel:

Blue 1, CI, Green 3, Red 27 Lake, Yellow 5 Lake

Silikonoljor

Syntetiska och mjukgörande. Kan täppa igen porer och orsaka allergier och utslag. Kolla efter ingredienser som innehåller ämnet ”thicone”, som cyclomethicone eller amodimethicone.

Cykliska silikoner som förekommer i hudvård och make-up kan ha en del oönskade egenskaper. Inandning i höga halter kan vara skadligt. Cyklopentasiloxane misstänks i höga halter påverka lever och andningsorgan och den besläktade cyklotetrasiloxane tros påverka fertiliteten. Andra silikonoljor har mindre eller ingen sedd effekt på hälsan. Silikonderivats och silikonoljans molekyler tas i regel inte upp av huden utan är så pass stora att de istället ligger som en barriär över huden.

Cyklohexasiloxane, Cyklometikon, Cyklopentasiloxane, Cyklotetrasiloxane

Triethanolamine (TEA)

Används ofta för att stabilisera en produkts ph-värde. Kan innehålla höga mängder av nitrosaminer, vilket är känt för att orsaka överkänslighet.

TEA, TEA Stearate, Triethanolamine
FÅ 10% RABATT PÅ FÖRSTA KÖPET

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för tips och inspiration till effektiv och ren hudvård, makeup och hårvård!