Snabba leveranser & fri frakt i hela Sverige

Lär dig mer om några hudtillstånd

Eksem

Eksem finns i många varianter och är en inflammation i huden som gör att huden blir torr, röd och ofta kliar. Små hudupphöjningar, vesikler (små blåsbildningar), fjällning och rodnad kan ses på de drabbade områdena. Eksem är vår vanligaste hudsjukdom och finns i många varianter såsom handeksem, kontakteksem (allergiskt eller icke-allergiskt), atopiskt eksem1) och seborroiskt2) eksem.

1) Atopiskt eksem, även kallat blöjveckseksem, är i allmänhet torr hud ofta med klåda, men kan vara alltifrån torra, fjällande områden till vätskande, rodnande områden.

2) Seborroiskt eksem, även kallat mjälleksem, är ofta på områden som har mycket talgkörtlar, till exempel hårbotten, ögonbryn och ljumskar. Skorv i hårbotten är vanligt hos spädbarn men behöver sällan behandlas.

Behandling | Det är viktigt att försöka förstå den bakomliggande orsaken till eksemet och åtgärda det, till exempel diskmedel eller smycken med nickel, samt undvika ämnen som irriterar huden. Nästa steg är ofta lokalbehandling i form av mjukgörande medel och vid behov inflammationsdämpande medel. Att smörja in huden lindrar klådan och hjälper huden att bevara sitt naturliga skydd mot yttre påverkan. Som mjukgörande medel passar salvor bra för torra hudförändringar medan krämer lämpar sig bättre för mindre torra, mer vätskande förändringar och har en bättre kosmetisk acceptans, lösningar lämpar sig för hårbevuxna ytor. För att behandla den inflammation som uppstår vid eksem används därefter oftast lokala kortisonpreparat. Kontakta läkare, apoteks- eller sjukvårdspersonal för ytterligare information och rådgivning.

Akne och pormaskar

Akne är den vanligaste hudsjukdomen i tonåren, men kan även förekomma i högre ålder. Akne smittar inte, de som drabbas av akne har en ökad talgproduktion i kombination med en obalans av hudens cellavlagring vid talgkörtelutgången (keratinisering). Talgkörtelns mynning täpps till och detta ger pormaskar (komedoner). Pormaskar är inte inflammerade och ses ofta som en svart eller vit prick. Vid akne orsakar denna tilltäppning tillsammans med nedbrytningsprodukter en inflammation och ibland en varbildning.

Akne kan innebära öppna eller slutna inflammatoriska eller icke-inflammatoriska pormaskar, fasta hudupphöjningar (papler), ytliga varblåsor (pustler) och/eller stora, djupa böldliknande symtom i huden.

Behandling | Utgå från de serier som rekommenderas för just akne och pormaskar, de har ofta en djuprengörande, exfolierande och/eller en balanserande effekt. Beroende på dina behov kan du därefter komplettera med mer specialanpassade produkter på de områden som kräver det. 
Tidigare har man gett dietråd, men det finns inga vetenskapliga belägg för det. Vissa hormonliknande läkemedel kan både försämra och förbättra aknebesvären. Man får inte akne av att sminka sig, men däremot kan aknebesvären som redan finns bli sämre om man täcker över aknen eller blockerar talgkörteln eller hårfollikens utgång.

Kontakta läkare, apoteks- eller sjukvårdspersonal för ytterligare information och rådgivning vid behandling.

Pigmentering

Pigment är det färgämne som gör huden mörkare när den utsätts för sol. Lentigo solaris, är så kallade solfläckar eller åldersfläckar. Dessa är ofarliga bruna pigmentfläckar som bildas på huden, ofta på händernas ovansida och i ansiktet, efter att huden utsatts för solens ultravioletta strålning.

Denna typ av pigmentfläckar kan synas redan i 30-årsåldern, men oftast kommer de i medelåldern och senare. Födelsemärken och leverfläckar är hud och hudområden som innehåller extra mycket pigment. De flesta märken och fläckar är ofarliga men det är viktigt att hålla koll på om de förändras. Andra hudförändringar kan inte utvecklas till cancer, t.ex. så kallade åldersvårtor eller mjällvårtor (seborroisk keratos, upphöjda förändringar med fetglänsande eller torr och fjällande yta) eller medfödda märken som ”smultronmärken” och bindvävsknutor. Dessa kan ibland förväxlas med någon av hudcancersjukdomarna men de är godartade.

Kontakta en vårdcentral om du känner dig osäker på om en hudförändring är godartad eller inte, till exempel om en fläck förändras, blöder eller blir infekterad. Läkaren undersöker fläcken genom att titta på den och eventuellt ta ett hudprov.

Behandling | Inom hudvården finns olika produkter framtagna för att jämna ut hudtonen och minska pigmenteringar på drabbade områden. En del av dem innehåller även en täckande nyans (cover creams) samt solskydd då solens UV-strålar kan öka pigmenteringen.

Kontakta alltid läkare, apoteks- eller sjukvårdspersonal för information och rådgivning om du misstänker ett allvarligare tillstånd eller hudsjukdom.

Ärr

Det finns olika typer av ärr. Hypertrofiska ärr är upphöjda ärr med en förtjockad ärrvävnad som ofta är rödaktig och kan strama eller kännas obehaglig beroende på var det sitter. Kelioder är ärr som växer utanför det ursprungliga sårområdet. Ärrets form och storlek beror bl a på ärftliga anlag och var såret sitter. Personer som har en mörk eller mycket ljus, rosaaktig hud har en tendens att få synligare ärr.

Hypertrofiska ärr börjar oftast bildas några veckor efter skadan.

Keloider kan ta en längre tid efter skadan innan de bildas.

Atrofiska ärr är små fördjupningar i huden. Denna typ av ärr kan bildas under läkningsprocessen vid otillräckligt bildande av bindväv. T ex efter akne eller vattenkoppor.

Bristningar är också en typ av ärrbildning som beror på att huden töjs ut för snabbt vid t.ex. graviditet. Dessa är i regel inte upphöjda ärr utan har endast en annan färg än hudtonen.

Behandling | Det finns ett brett utbud av metoder för att korrigera och minska ärr och ärrbildning. Såsom geler, tryckförband, kemisk peeling, laser, kirurgi, s.k. microneedling, kollagenstimulerande behandlingar och fillers. Varje person har sin egen unika situation och preferens. Kontakta gärna läkare, apoteks- eller sjukvårdspersonal för konsultation om behandling som kan lämpa sig för just dig.

Rodnad

Hudrodnad kan uppstå på grund av en mängd olika anledningar. Det kan vara att man allmänt har en känslig och torr hy som lätt blir röd och irriterad. Det kan vara insektsbett, solskada, eksem, akne eller någon annan form av hudinflammation och hudreaktion.

Rosacea är en hudsjukdom som inte smittar och ger rodnad med akneliknande symtom såsom utslag med hudupphöjningar, knottror (papler), små varblåsor (pustler) och telangiektasier (små, vidgade ytliga blodkärl) i den centrala delen av ansiktet (rosacea), runt munnen (perioral dermatit) eller runt ögonen (periorbital dermatit). Huden blir röd, kan sticka eller kännas varm. Kryddad mat, alkohol och lokala steroider har visats kunna försämra rosacea.

Behandling | För att minska lätt rodnad och lugna irriterad, känslig hud finns inom hudvård anpassade cremer och serum. Dessa kan ibland verkar lätt antiinflammatoriskt och kombineras med en täckande creme (cover cream) med anti-redness effekt. 
Kontakta läkare, apoteks- eller sjukvårdspersonal för ytterligare information och rådgivning vid allvarligare tillstånd såsom allergisk reaktion eller hudsjukdom.

Psoriasis

Psoriasis är en ärftlig hudsjukdom som ger röda fläckar på huden, som kan fjälla och klia ibland. Hudsjukdomen uppstår ofta på utsatta områden som armbågar, knän och knogar men kan också förekomma på bålen, i hårbotten och på naglarna. Psoriasis drabbar sällan ansiktet. Vanlig debutålder är 15–40 år. En tredjedel har även ledbesvär. Utlösande faktorer kan vara infektion eller stress, vissa läkemedel.

Behandling | Anpassad behandling ges till den kroppsdel som drabbats. Allmänt ges en mild mjukgörande kräm vid lindriga kroppsbesvär. Tjocka lesioner avfjällas och ges därefter efterföljande behandling enligt läkares förskrivning. Detsamma gäller händer och hårbotten.
Kontakta läkare, apoteks- eller sjukvårdspersonal för ytterligare information och rådgivning vid behandling.

Ojämn hudstruktur

Gropig hud och ojämnheter som beror på att underhudsfettet fördelar sig ojämnt, ”klumpar sig” eventuellt med bråckliknande förtätningar i fettvävnaden, kallas i allmänhet för celluliter (medicinskt gynoid lipodystrofi) och är ett ofarligt hudtillstånd som drabbar framförallt kvinnor men även män. Celluliter uppstår när fibrerna under huden försvagas och förlorar i elasticitet. Bidragande orsaker kan vara en sämre blodcirkulation, minskad kollagenproduktion och nedbrytning av gammal bindväv. Detta kan vara genetiskt, hormonellt eller åldersrelaterat men också faktorer som fysisk aktivitet i form av regelbunden rörelse och styrketräning, vikt och kost som ökar kroppens fuktnivåer såsom grönsaker, har visats minska åsynen av celluliter.

Behandling | Kontakta oss gärna på Pure Habit om du har funderingar om vilka produkter som inriktar sig mot just ojämn hud och bidrar till förbättrat kollagen och cirkulation.

Håravfall

Normalt tappar de flesta män och kvinnor cirka 100 hårstrån per dag, detta är del av den normala cykeln och håret växer ut igen. Manligt håravfall, s.k. androgen alopeci, innebär att håret tunnas ut vid tinningarna och på hjässan samt ett högre hårfäste. De vanligaste orsakerna till minskat hår är ärftlighet, vissa sjukdomar och psykisk stress. Män blir oftare tunnhåriga än kvinnor. Olika lokala behandlingar finns med varierande resultat.

För kvinnor kan tillfälligt håravfall ske efter en svår infektion eller en förlossning, minskat näringsintag, psykisk stress eller vid vissa sjukdomar. Ofta återgår hårtillväxten till det normala efter att orsaken bakom har åtgärdats.

Alopecia areata är fläckvist håravfall som vanligen förekommer på hjässan, i skäggbotten samt på underbenen, där en typisk kal fläck uppstår. Återväxt sker vanligen inom 1–2 år. Orsaken är okänd, men kan bero på en autoimmun hämning av håranlaget. Utlösande faktorer är okända. Om håravfallet breder ut sig rekommenderas att kontakta dermatolog.

Behandling | Olika lokala behandlingar finns med varierande resultat. En vanlig variant är schampo och hårmedel som kan stärka hårets kvalitet och öka blodcirkulationen vid hårfolliklerna. Kontakta gärna läkare, apoteks- eller sjukvårdspersonal för ytterligare information och rådgivning.

Fotbesvär

För att huden ska vara mjuk och smidig behöver den innehålla en viss mängd fukt och fett. I allmänhet för att hjälpa huden bibehålla sin fuktbalans och undvika torra områden kan man smörja in huden regelbundet och till exempel välja en duscholja istället för tvål.

Självsprickor

Självsprickor uppstår om huden är så torr och tjock att det yttersta hudlagret spricker upp. Oftast drabbas fotsulorna, särskilt på hälen och stortåns trampdyna men kan även förekomma på fingertopparna och handflatorna.

Det går att själv behandla och förebygga självsprickor. Vårda dina fötter med fotbad ungefär en gång per vecka och fila därefter och smörj in fötterna. Smörj med mjukgörande kräm på dagarna och fet salva till natten.  Vid användning av hela skor istället för öppna bildas fukt som bevarar hudens mjukhet.

Det finns många olika slags krämer, salvor och specialplåster både i vanliga affärer och på apotek. Fråga apotekspersonal om du är osäker på vad du ska välja.

Fotsvamp

Fotsvamp angriper oftast huden mellan tårna och brukar börja mellan fjärde och femte tån. Huden flagnar eller fjällar och det är vanligt att det kliar och svider. Ibland kan det bli sprickor i huden. Det kan klia och svida.

Svampen trivs där det är fuktigt och varmt och det är därför vanligt att smitta sprids i allmänna duschar och omklädningsrum. Barn under tio år får sällan fotsvamp. Det går att själv behandla fotsvamp med receptfria läkemedel som finns på apotek.

Svettning

Ökad svettning är ofta lokaliserad till handflator och fötter och kan utlösas eller försämras av stress/oro. I normala fall ges svettminskande medel vid behov.

Behandling | Det finns många olika slags krämer, salvor och specialplåster både i vanliga affärer och på apotek för dina fotbesvär. Fråga personalen om du är osäker på vad du ska välja.Vid långvariga eller återkommande besvär eller diabetes som kräver fotbehandling så kan du behöva kontakta vårdcentral.
FÅ 10% RABATT PÅ FÖRSTA KÖPET

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för tips och inspiration till effektiv och ren hudvård, makeup och hårvård!