Scroll Top
Snabba leveranser & fri frakt i hela Sverige
hudtyper
Vilken hudtyp har du?
Kort om våra sex vanligaste hudtyper.
hudtillstånd
Lär dig mer om olika hudbesvär.
Akne, pigmentering, ojämn hy med flera.

Våra sex vanligaste hudtyper

För att ta hand om din hud på bästa sätt är det bra att börja med en enkel hudanalys:
Du känner din hud bäst och kan oftast avgöra vilken hudtyp du har. Här kan du navigera bland våra sex vanligaste hudtyper. Utgångspunkten är ditt normala hudtillstånd och inte de tillfälliga tillstånd som vi ibland kan uppleva och där särskild behandling kan behövas. En mer professionell och djupare analys kan ofta erbjudas vid möte med t.ex. hudterapeut. Trots att alla människor är unika, huden likaså, berättar vi här lite om våra sex vanligaste hudtyper samt hur du hittar rätt produkter till just din hudtyp.

Normal hy

En hy i balans. Så kan hudtypen ”normal hy” beskrivas. En normal hy är spänstig och mjuk – varken för torr eller för fet. Huden har ofta en jämn färgton med små eller knappt synliga porer och inga fjälliga områden. Många anser att normal hy är eftersträvansvärt på grund av att den är förhållandevis problemfri och lätt att underhålla. Men även normal hy behöver vårdas och tas om hand för att hålla sig fräsch. Namnet normal hy kan vara missvisande då många felaktigt tror att det är den vanligaste hudtypen. Den vanligaste hudtypen är blandhy.

Behandling | Normal hy behöver ändå fukt och skydd. Det är viktigt för att huden ska fortsätta att hålla sig i gott skick när du blir äldre. Vi rekommenderar daglig vård och rengöring med ansiktsvatten samt hud- och ögoncreme. Peeling en gång i veckan följt av en fuktmask kommer stärka din hud ytterligare.

Blandhy

Den vanligaste hudtypen. En blandhy kan ha flera olika egenskaper, men som namnet indikerar handlar det om en kombination av olika hudtyper, ofta uppdelade på ansiktets olika zoner. Det kanske vanligaste är att blandhy har ett något fetare parti med fler pormaskar, vanligen i den så kallade t-zonen – det vill säga i pannan samt på näsan och hakan. Huden på kinderna är istället oftast normal eller torr.

Behandling | Utgå från de serier som rekommenderas för just blandhy och har en balanserande effekt. Beroende på dina behov kan du därefter komplettera med mer specialanpassade produkter på de områden som kräver det. Lägg gärna en ansiktsmask och peeling 1-2 gånger i veckan. Har du blandhy kan du dessutom behöva två olika masker. En mer djuprengörande på de lite fetare partierna och en annan på övrig hud för bästa resultat.

Fet hy

Fet hy beror på en överproduktion av fett i talgkörtlarna. En fet hy yttrar sig på ett eller flera av följande sätt – vidgade porer, finnar, glansighet och/eller en oljig hudyta över hela eller delar av ansiktet. Pormaskarnas svarta små prickar kan vara många och täta men är inte, som många tror, tecken på smuts eller orenheter av något slag. Det är talg och pigment som har fyllt talgkörtelns gång.

Behandling | Fet hy kräver en mild omvårdnad som balanserar talgproduktionen. Det är viktigt att återfukta huden. En lättare fukt-creme eller -gel kan vara ett bra alternativ. Rengöringen får gärna vara djuprengörande, men mildheten är viktig och i vissa fall kan ett sammandragande ansiktsvatten vara att föredra. Kombinera gärna produkter mellan olika serier – till exempel kan du använda en creme för fet hud som mattar ner och skyddar mot yttre påfrestningar i kombination med ett fuktserum som läggs under cremen. En anti-shine-produkt kan också fungera. Vi rekommenderar regelbunden ansiktsmask och peeling – 1-2 gånger i veckan. Det kan vara bra att varva mellan en fuktmask och en djuprengörande mask. För bästa resultat appliceras masken alltid efter peeling.

Torr hy

I motsats till fet hy, så karaktäriseras den torra hyn av en otillräcklig talgproduktion och en allmänt dålig fuktbalans. Hudtypen har brist på både fukt och fett samt kan vara fjällig och upplevas sträv på ytan. Torr hy är finporig – det betyder att porerna är mycket små och knappt synliga. En torr hy har aldrig problem med finnar på grund av underskott på talg.

Behandling | Torr hy behöver givetvis fukt. Men även fett. Vi rekommenderar rika cremer och närande koncentrat och oljor. För att undvika att huden blir irriterad så kan det vara en bra idé att använda lugnande produkter. Ta det försiktigt med peeling och använd endast enzympeeling en gång i veckan. En närande mask kan med fördel appliceras två gånger i veckan – det mår din hud bra av. Du finns också masker att använda när du sover – den fungerar då som en inpackning.

Mogen hy

Med stigande ålder är det helt normalt att huden tappar något av sin forna spänst och elasticitet. Det finns två typer av linjer – de mimiska som till exempel skrattrynkor och så har vi langerslinjer som framträder med ökad ålder. Det handlar egentligen inte så mycket om tiden i sig, som de påfrestningar över tid som bland annat uv-strålning, luftföroreningar och farliga syremolekyler (så kallade fria radikaler) har på din hud. I många hudvårdsserier ingår ofta anti age-produkter som är anpassade för olika typer av åldrad hy. Utgå alltid från din egen hy när du ska välja en passande produkt – alla åldras vi olika.

Behandling | Mogen hy kan ofta vara lite torrare och behöver därför extra fukt och skydd. Se till att välja produkter som reparerar skador och som återfuktar. Titta gärna efter produkter som innehåller antioxidanter. Dessa skyddar din hud och reparerar hudens celler. AHA-syror finns i flera produkter och har en utslätande effekt eftersomde avlägsnar gamla hudceller och stimulerar cellförnyelse. Tänk på att alltid använda dig av produkter med ett högt solskydd (både mot UVA- och UVB-strålar.

Känslig hy

Känslig hy kan lätt bli lite irriterad och röd. Huden kan nästan upplevas lite transparent till utseendet. Hudtypens tydligaste karaktärsdrag är att den har vidgade och relativt ytliga blodkärl – något som oftast, men inte alltid syns på kinderna och på näsryggen. Blodkärlen kan se ut som små eller stora spindlar eller ett nät, med en tydlig mittpunkt och tunna kärl som löper ut från den punkten. Hyn känslig mot hårt leverne – alkohol och rökning men även för stora mängder kaffe kan göra huden otjänster. Känslig hy kräver viss omvårdnad, särskilt när du utsätter dig för yttre påfrestningar såsom kyla, värme, sol och torr luft.

Behandling | Känslig hy kan reagera negativt på fel typ av produkter som används under en längre tid. Därför är det viktigt att du med känslig hy ser över dina hudvårdsrutiner. En tumregel är att använda produkter med solskyddsfaktor. Tänk också på att använda lugnande produkter som inte ökar cirkulationen. De flesta serier har produkter som är anpassade för känslig hy.  
Pure Academy