Scroll Top
Snabba leveranser & fri frakt i hela Sverige
Vad är serum?

Resultatinriktad hudvård på liten flaska

Vi ser ett stort intresse för serum just nu men det är också många som undrar vad det är och hur det används. Här berättar vi vad som är grejen med serum och vad du ska tänka på för att välja rätt för just din hud.

Vad är ett serum?

Ett serum innehåller en hög koncentration av aktiva ingredienser. Det är drygt och några få droppar räcker långt. Det består av mindre molekyler så att det går djupare in i huden. Särskilt bra kan ett serum vara om du vill rikta in dig på något hudproblem. Kanske upplever du din hy som torr eller har problem med acne eller pigmentfläckar. Eller är du kanske ute efter mer glow eller vill dämpa rödhet. Beroende på vad du vill rikta in dig på så finns det olika sorters serum. Det går alltså bra att mixa och matcha för att få det resultat som du är ute efter.

Hur använder jag ett serum?

Serumet applicerar du med ett tunt lager på ansikte och hals eller efter rengöringen – som ett extra steg i din hudvårdsrutin före fuktkrämen. Med tanke på att ett serum är kraftfullt kan det vara bra att börja användningen försiktigt. Det kan ta flera veckor av konsekvent användande innan du ser resultatet.

Vad ska ett serum innehålla?

Här kan du läsa mer om de aktiva ingredienserna och hur de påverkar vår hud. Som du ser har de olika ingredienserna många olika funktioner.

  • Vitamin E är en av de mest potenta antioxidanterna och minskar kraftigt bildandet av fria radikaler i huden och hjälper till att stärka hudens fuktbarriär. Reparerar skadad hud, verkar lugnande på torr, hård hud och har en naturlig antiinflammatorisk effekt, vårdar vid bristningar och ärr.
  • Hyaluronsyra finns naturligt i huden och binder vatten 1000 gånger sin egen vikt.
  • C-vitamin skyddar mot skadliga fria radikaler som orsakar rynkor, ojämn hudton, minskad elasticitet och andra tecken på för tidigt åldrande. Det stöder framställning av kollagen och ger huden en fantastisk lyster och motverkar hyperpigmentering.
  • Vitamin A – Retinol ökar kollagenproduktionen och därmed cellförnyelsen. Därför kan huden bli lite fjällig till en början. Vitamin A hämmar melaninproduktionen vilket är bra mot hyperpigmentering.
  • Salicylsyra verkar antiinflammatoriskt och lugnande och har milt exfolierande egenskaper. Förebygger utbrott, rensar porer, lugnar och mildrar röd, irriterad hud.
  • AHA-syran ger en mer fräsch, len och skinande hud. Glykolsyran är perfekt mot stora porer och orenheter.
  • Zink är en mineral som bidrar till en klarare och renare hud och balanserar hudens oljeproduktion.
  • Grönt te innehåller polyfenoler som kan förhindra skador från uv-ljus och yttre miljöpåverkan.

Serum för torr hud

Har du en torr hy, välj ett serum som innehåller vitamin E, hyaluronsyra eller vitamin C.

Serum bygger traditionellt sett på vatten men här är två fuktgivande oljeserum fullproppade med nyttigheter för ansiktet.

Serum för acne, oren hy eller för stora porer

Har du en acnebenägen hy så är serum med A-vitamin (till exempel Retinol), salicylsyra och AHA-syror som glykolsyra idealiska.

Serum för ojämn hudton och hyperpigmentering

Vill du ha ett serum mot ojämn hudton och pigmentfläckar är vitamin C ingrediensen att hålla koll på. Serum med AHA-syra som exempelvis glykolsyra är bra att använda om du utsatt din hud för mycket sol.

Serum för känslig hy

Har du känslig hy finns det anledning till att vara lite extra försiktig då serumen är kraftfulla och kan irritera en känsligare hy. Grönt te kan verka skyddande mot yttre påverkan.