Scroll Top
Snabba leveranser & fri frakt i hela Sverige
Cruelty free & vegansk hudvård

Cruelty free & vegansk hudvård – så kan du leva mer djurvänligt

Det kan vara svårt att tro men än idag finns det många stora och kända varumärken inom skönhet som testar sina produkter på djur trots att det finns alternativ. Det finns till och med länder som har lagstiftat om  att skönhetsprodukter ska djurtestas innan de säljs i butik. Vad är skillnaden mellan cruelty free hudvård och vegansk hudvård?  Och hur du kan leva mer djurvänligt – det ska vi svara på nu …

Detta gäller i Sverige 

Sverige är med i EU och enligt den europeiska lagstiftningen är det inte tillåtet att testa varken slutprodukt eller ingredienser på djur. Förbudet gäller också för import från länder utanför EU. Däremot finns det vissa skönhetsmärken som säljer sina cruelty free skönhetsprodukter i länder där det är lag på att testa produkterna på djur, till exempel i Kina. Det innebär att om ett företag säljer sina produkter i en fysisk butik i Kina och inte har egen produktion inom landet, måste man testa sina produkter på djur.

Det är ett krav från landet att man ska utföra djurförsök för att produkterna ska få säljas i butikerna. Sedan är det förstås upp till företaget som säljer cruelty free skönhetsprodukter att besluta om att tillåta djurförsök eller inte. Man kan alltid välja att inte sälja sina produkter till länder som kräver djurförsök och därmed slippa att genomgå dessa. För e-handel gäller inte samma regler. För märken som säljer via internetbutiker finns inga krav på djurtester av skönhetsprodukter i till exempel Kina.

Cruelty free hudvård vad innebär det?

Cruelty free hudvårdCruelty free hudvård är de hudvårdsprodukter som icke-djurtestas och exkluderar ingredienser testade på djur. För att identifiera cruelty free hudvårdsprodukter rekommenderar vi att hålla koll på märkning på produkterna. Det kan vara symboler som Cruelty Free Internationals “springande” kanin eller PETA. 


Vegansk skönhet vad är det?

Cruelty free & vegansk hudvårdDen veganska livsstilen växer sig allt starkare. Med vegansk skönhet menas produkter utan några ingredienser som utvinns ur djur eller produceras av djuret självt. Det är vanligt att hitta animaliskt härledda komponenter som bivax, honung, animaliskt kollagen, lanolin (ullvax) eller shellack (ett harts från den kvinnliga lakbuggen) i skönhetsprodukter, men veganska produkter utesluter alla dessa.

Nu finns det ett stort utbud av produkter som är veganska och vi kan särskilt rekommendera naturskönhetsmärkena Pacifica och Kerstin Florians hudvårdslinje ANDA som är 100% veganska. Djurens rätt har tagit fram den första svenska veganmärkningen, 100% VEGANSKT, för den som inte vill konsumera produkter med animaliska ingredienser. Rosenserien har anslutit flera av sina produkter till den veganska märkningen.

Vad är skillnaden mellan vegansk och icke-djurtestad skönhet?

För att en produkt ska klassas som vegansk ska den inte innehålla några animaliska ingredienser. Vare sig den färdiga produkten eller ingredienserna får vara testade på djur. En produkt som är cruelty free kan innehålla animaliska ingredienser som honung eller bivax men är icke-djurtestad. Vill du vara 100% säker på att inga djur varit inblandade i tester eller produktion, titta efter produkter som är märkta med både vegan och cruelty free.

På den internationella sidan Cruelty Free International kan du hitta godkända märken som säljer icke-djurtestad hudvård. Även djurrättsorganisationen Peta har en lista med märken som inte testar på djur. Dessa listor uppdateras regelbundet och innehåller relevant information. 

Så kan du leva mer djurvänligt

Cruelty free & vegansk hudvårdDet är svårt att föreställa sig men att testa skönhetsprodukter på djur är fortfarande tillåtet i 80 procent av världens länder. Att utföra extremt smärtsamma testar på djur som leder till att djuren blir förgiftade, brända och förblindande är inte enbart oetiskt, utan också onödigt. Det finns tusentals ingredienser för hudvård och smink som redan är kända för att vara säkra och som kan användas vid utveckling av nya skönhetsprodukter. 

Vi kan alla göra skillnad för djuren i vår vardag genom att göra djurvänliga val. Här är några exempel på enkla saker du kan göra för djuren:

  • Köp icke-djurtestade skönhetsprodukter från certifierade varumärken med märkningen cruelty free.
  • Välj 100% vegansk hudvård utan animaliska ingredienser som är icke-djurtestade.
  • Hjälp till hemlösa djur genom att adoptera en av de som behöver hem – om det finns sådan möjlighet såklart.
  • Bär inte äkta päls eller produkter med pälsdetaljer – det finns många alternativ till äkta päls som är fina och sköna.

När du väljer ekologisk och naturlig hudvård från Pure Habit kan du vara trygg med att dina hudvårdsprodukter är icke-djurtestade. Dessutom har vi ett stort utbud av helt veganska produkter

Hoppas att vi har bringat lite klarhet kring vegansk och cruelty free beauty så att du kan välja mer djurvänliga produkter.

Cruelty free & vegansk hudvård

Vi älskar djur och vill värna om livet på vår planet!

teamet på Pure Habit

Kommentera