Snabba leveranser & fri frakt i hela Sverige
Hormonell hälsa

Hormonstörande ämnen i hudvård – så undviker du dem

Hormonstörande ämnen i hudvård – skönhetsvärldens största missmatchning? Två segment som inte hör samman, men tyvärr är vanligare i beautyindustrin än vad många är medvetna om. Hur kan en kroppslotion påverka kroppens produktion av hormoner? Vi reder ut oklarheterna och vilka ämnen du ska undvika för en hormonell hälsa. 

Hormonell rubbning

Huden är kroppens största organ som dagligen kommer i kontakt med produkter som innehåller en mängd ingredienser, vilka huden absorberar. I vissa syntetiska produkter, som inte är ekologiska och naturliga, finns en rad ämnen och kemikalier som är skadliga för vår inre hälsa. Hur kan en lotion på kroppens yttre skikt, påverka den biologiska hormonella balansen? Produkterna och dess ingredienser har inte enbart en effekt på hudens yttre barriär. De tränger sig djupare in i kroppen och är direkt störande för produktionen av hormoner som är viktiga för en fungerande menscykel. Det säger en del om hudens förmåga att fånga upp ämnen och hur starka och opassande vissa ingredienser faktiskt är i just hudvård.

Tre hormonstörande ämnen du bör undvika

PFAS är ett samlingsnamn för en grupp kemikalier bestående av över 4700 olika sorter. Kemikalierna är högflouerade ämnen som är vatten- och smutsavstötande. Många aktörer använder ämnet i bland annat i skor, kläder, stekpannor, brandskum och skönhetsprodukter. Kroppen tar upp PFAS som lagras bland annat i levern, njurarna och blodet. Ämnet är svårnedbrytbart för kroppen, vilket leder till komplikationer som bland annat hormonell rubbning. Läs mer om PFAS på naturskyddsföreningen.

Parabener är ett ämne som skönhetsföretag använder i kosmetikaprodukter som konserveringsmedel eftersom det förhindrar bakterier och mögel att komma till, vilket ökar livslängden på produkterna. Ämnet har en liknande struktur som det kvinnliga könshormonet östrogen och ökar risken för överproduktion. Det finns en rad olika parabener och de har olika stor inverkan på hormonerna. Ju längre de är desto större är risken för rubbning i produktionen. Butylparaben, propylparaben och isopropylparaben är de som främst visat sig vara hormonstörande.

Mineralolja är ett billigt ämne som är mycket vanligt i hudvård, dessvärre med många nackdelar. Mineralolja utvinns från råolja och stör den naturliga funktionen i huden samtidigt som den skapar beroende och förhindrar huden från att ta upp vitaminer och näring. Förutom att att ämnet är billigt har det också en lång livslängd, vilket kosmetikaföretag ser till sin fördel. Mineralolja har en rad olika termer som gör det svårt att identifiera dem i en beskrivning av ingredienserna. Vanligt förekommande synonymer är paraffin, E905 och oleum petrolen. Ett substitut för mineralolja som faktiskt tillför nyttigheter till huden är vegetabiliska oljor som är naturliga.

Så kan du uppnå hormonell hälsa

För att skapa hormonell balans och en normal produktion av hormoner är det viktigt att välja rätt produkter. Ekologiskt certifierade produkter med naturliga ingredienser är en av nycklarna till hormonell balans. Välj även produkter med så få ingredienser som möjligt som är noga utvalda för produktens funktion. Det är dock viktigt att poängtera att den hormonella hälsan inte enbart är centrerad utifrån vilka produkter vi använder. Även mat, stress och livssituation har en inverkan vilket betyder att hormonstörande ämnen i produkter skulle kunna vara en av anledningarna, men du bör se över helheten.

Kommentera

FÅ 10% RABATT PÅ FÖRSTA KÖPET

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för tips och inspiration till effektiv och ren hudvård, makeup och hårvård!