Scroll Top
Snabba leveranser & fri frakt i hela Sverige
Holistiskt livsstil Pure Habit blogg

Ta hand om hela dig själv, både inifrån och utifrån.

Att leva holistiskt innebär att leva hälsosamt och ta hand om hela sig själv både inifrån och utifrån.

Vi kan ofta haka upp oss på hur vår hud ser ut, vilka fläckar, fräknar eller rynkor den har. Det kan vara svårt att uppskatta alla andra otroliga saker som vår hud gör för att hålla oss säkra och friska. Det kan vara lätt att glömma att vår hud inte är enbart är något estetisk utan att den faktiskt är det största organet i kroppen. Hudens uppgift är bland annat att skydda oss. Den arbetar för att behålla bra ämnen inne i kroppen och de dåliga ute. Den skyddar oss från UV-ljus, hjälper till att reglera vår kroppstemperatur, förhindrar vattenförlust och utsöndrar fett. Huden är också ett hormonellt aktivt organ, platsen för vitamin D-produktion, och den innehåller immunsystemceller som hjälper till att skydda oss från infektion. Det är också ett sensoriskt organ som gör att vi kan njuta av fysisk beröring.

Din hud återspeglar hur din kropp mår, särskilt dina inre organ som lever och matsmältningsorgan. Hur du lever ditt liv, vad du äter, hur du sover, din mängd av fysisk aktivitet och hur du mår mentalt påverkar huden. Visst har genetiken en roll att spela, men som med många moderna sjukdomar är livsstilen en avgörande faktor.

När det gäller kosten så är fyra delar i den extra viktiga för att uppnå en lycklig hud:

Ät en fullväxtbaserad kost

Den är naturligt fylld med antioxidanter, antiinflammatoriska ämnen, fiber- och vattenrika livsmedel, för att hjälpa din hud att få en fin lyster.

Undvik raffinerade och bearbetade livsmedel

Raffinerade och bearbetade livsmedel innehåller lite vatten, hög mängd tillsatt fett och socker, som åldrar och skadar din hud genom att främja inflammation.

De kan reducera dina goda bakterier. En ohälsosam tarm kan ha stor inverkan på din allmänna hälsa och speciellt på hudens utseende, inklusive fläckar, inflammation, eksem och rosacea. Visste du att fiberrika livsmedel gynnar dina friska bakterier?

Processad mat gör så att din kropp frisätter stora mängder insulin i blodet. Studier har visat att samtidigt som stora insulinmängder bildas sebum vilket kan leda till igensatta porer och finnar.

Ät antioxidantrika livsmedel (massor av färgstarka frukter och grönsaker)

De hjälper till att minska fria radikaler som orsakar skador på din hud. Antioxidanter kämpar mot rynkor och pigmentering och är något som vi behöver dagligen i vår kost. En studie i Japan visade att ett högre intag av gröna och gula grönsaker var associerad med minskad mängd ansiktsrynkor och ett högt intag av mättat fett var associerat med mer rynkor.

Ät omega-3-rik växtbaserad mat (valnötter, linfrön, chiafrön, alger, tång)

De hjälper till att hålla huden återfuktad. Omega 3 essentiella fettsyror är oerhört viktiga för din hud och din kropp kan inte tillverka dem själv. När man blir äldre kämpar kroppen för att behålla fukt i cellerna så att öka ditt intag av Omega 3 kan bidra till att motverka detta.

Snabbmat, kött och processad mat innehåller höga halter av mättat fett och Omega 6, vilka båda kan  orsaka inflammation i kroppen. Inflammation är roten till många hudproblem så utesluter man pro-inflammatorisk mat så gynnar man en glad hud.

Gör din hud glad på insidan och utsidan!

Insidan: Ät mat som är bra för huden, fiberrik och antiinflammatorisk. Drick vatten, SOV och se till att få tid för dig själv.

Utsidan: Använd en bra, klimatsmart hudvårdsrutin som passar din hud och kanske en mild make-up ovanpå. Glöm inte dagsljuset och solskyddet!

Boktips!

I boken Beautyfood guidar skönhets- och hälsoskribenten Maria Ahlgren oss mellan de magiska råvarorna och vad de kan göra för vårt utseende, med över 80 oemotståndliga färgsprakande recept.

RECEPTBLOGG!

Antiinflammatorisk kost för bättre tarmflora är också något som gör huden glad. Titta in hos Food Pharmacy för matinspiration.

Mat som är bra för huden

Kommentera