Snabba leveranser & fri frakt i hela Sverige
pexels-pixabay-458381

Vuxenakne – Vad kan man göra åt den?

den hormonella aknen

Du tittar in i badrumsspegeln och ser att ett flertal finnar poppat upp på hakan eller kinden. Nu är mensen på väg, vet du då. Även om du inte brukar få finnar vanligtvis.

Vi har tidigare tittat närmare på tonårsakne, aknen som frodas i tonårsåren. I detta inlägg ska vi gå igenom hormonell akne, akne som uppstår i vuxen ålder. I både tonårsakne och vuxenakne är hormoner en av huvudorsakerna. Tyvärr påverkar hormonell akne i synnerhet kvinnor.

Läs vidare och få svar på alla dina frågor!

 

vad är kopplingen mellan hormoner och akne?


Akne orsakas i grund och botten av en kombination av överproduktion av talg och närvaro av bakterier. Sker en rubbning av balansen mellan normalflora, talg och hormoner, så heter det hormonell akne.

Även om det finns många olika orsaker till akne så är det i sig en hormonell sjukdom. Anledningen till att vi ej får akne innan tonåren är på grund av att talgkörtlarna inte har utvecklats klart ännu, något hormonerna ansvarar för. När de har mognat, under puberteten, får många akne. Detta också då våra kroppar under puberteten producerar ett överskott av androgener (manligt könshormon), som stimulerar produktionen av talg i talgkörtlarna. Överproduktion av talg (seborré) är ett av de symptom som kan leda till akne.

Upp till 70 procent av alla ungdomar råkar ut för akne under puberteten, i olika hög grad. 75-85 procent av dessa är kvinnor.

För de allra flesta förbättras aknen betydligt efter puberteten. Men tyvärr påverkas upp till 40 procent av alla vuxna från 25 års ålder av akne, åtminstone tillfälligt.

 

varför drabbas kvinnor i högre grad av hormonell akne?

 

Till skillnad från hos män, stabiliseras hormonerna aldrig hos kvinnor med åren. Hos kvinnor fortsätter hormonerna fluktuera. Mellan 20 och 40 års ålder fluktuerar hormonerna särskilt mycket, och sedan återigen under klimakteriet. Under klimakteriet är kvinnor särskilt benägna att få hormonell akne. Innan dess är det under mensen och graviditet som hormonerna fluktuerar.

 

Hur håller jag mina hormoner och min akne under kontroll?

 

Undvik stress:

Stress kan sätta igång dina talgkörtlar och förvärra aknen. Prova meditation eller andra avslappningstekniker.

Vänd dig till en läkare:

Du kan vända dig till en läkare för att få råd om hur du bör behandla din hud och akne. Av läkaren kan du sedan bli vidare rekommenderad att prata med en endokrinolog (en hormonspecialist) eller en gynekolog.

Ta hand om din hud:

Tänk på att regelbundet tvätta huden och använda en rutin med produkter som förebygger och hjälper mot akne och inte förvärrar den. Inget som täpper porer eller inte är vända till aknebenägen hud.

Hälsosamt leverne:

Tänk på att motionera regelbundet, dricka tillräckligt med vatten, och äta väl.

P-piller:

Vissa sorters p-piller, som motverkar androgenerna i kroppen, har visat sig vara ett effektivt sätt att sätta stopp för hormonell akne. Många upplever plötsligt att de får finnar efter att de slutat äta p-piller.

Läkemedel mot akne:

Läkemedel mot akne ett annat alternativ. Är du gravid eller planerar att bli det får du fråga din läkare eller gynekolog om alternativa rekommendationer. För män finns medicinska alternativ tillgängliga som kan hjälpa att hålla testosteronnivåerna och aknen under kontroll. Fråga din läkare om råd!

 

Varma hälsningar,
Pure Habit

 

Kolla gärna in våra produktrekommendationer nedan för behandling av aknebenägen hud och hormonell akne!

Hudvårdsserier för dig med akne

DERMA E
ORGANICS by sara
Cicamed
Annemarie börlind
OZ Naturals

Behandla och täck över finnar

Dela gärna med dig av dina erfarenheter!

Kommentera