Snabba leveranser & fri frakt i hela Sverige
Därför ska du rengöra med olja - OCM

Därför ska du tvätta dig – med olja

Är du som många andra tveksam till metoden att rengöra ansiktet med olja? Tänk om: om du söker ett hållbart, enkelt och billigt sätt att rengöra och återfukta huden, behöver du prova.

Pernilla Norlander om OCMVare sig din hy är torr, fet, flammig, yngre, äldre eller kanske alldeles, alldeles perfekt (grattis!), är det värt att testa OCM, oil cleansing method. Med hjälp av en bra olja och en tvättsvamp kan du få en enklare och billigare hudvårdsrutin genom att tvätta och tillföra olja på samma gång. Dessutom slipper du kemikalier och andra starka grejer i ansiktet vilket både din hud och miljön tackar dig för. Nu börjar vi; du behöver egentligen bara en bra olja och en mjuk svamp eller tvättlapp.

Hur går det till?

Metoden går ut på att du smörjer in ansiktet med ungefär en matsked olja. Massera in ordentligt i hela ansiktet. Varför? Jo, den smuts ditt ansikte samlar på sig är till stor del just fett och, som vi alla lärde oss i kemin, fett löser fett.

När oljan är väl inmasserad är det dags för nästa steg; avtorkning. Du tar en tvättsvamp, som på bilden, eller en frottétvättlapp eller liknande, blöter ordentligt med hett vatten. Torka sedan ansiktet inifrån och ut, alltså i rörelse från näsan och ut över kinden. Från mitten av pannan och ut. Skölj av svampen/lappen efter varje gång. När du gjort så med hela ansiktet, torkar du en sista gång runt konturen av ansiktet.

Nu fuktar du ansiktet försiktigt. Helst med ett ansiktsvatten, men det går faktiskt bra med en skvätt vanligt vatten också. Du ska nu ta lite mer av oljan, några droppar bara och smörja in i ansiktet. För att oljan inte bara ska lägga sig utanpå huden behöver den vara fuktig. Därav ansiktsvattnet/vattnet.

Vi summerar i dessa enkla steg

  1. Massera in olja i ansiktet
  2. Torka av med tvättsvamp + hett vatten
  3. Fukta med ansiktsvatten/vatten
  4. Smörj in med några droppar olja
  5. Njut av din rena, återfuktade hud

För torrisar som inte kan få nog av fukt är detta här en överlägsen metod. Och den här metoden går att förändra i det oändliga, genom att använda olika oljor. En ren, vanlig olja som hittas i matbutiken funkar utmärkt;, kokos, avokado, oliv. Eller mandel-, jojoba och  morotsolja, som finns på närmaste hälsokost. Sen finns det hur många magiska, fantastiska, väldoftande oljor i olika prisklasser, särskilt framtagna för olika hudtyper.

Bland annat är hela Organics by Sara ansiktsrutin baserad på oljor, med olika oljor för de olika stegen i metoden, samt en särskild för sminkborttagning. Läs testet här.

Jag har provat lite olika oljor och märkt att min hud mår bra av variation och behöver en fetare under vintern. På sommaren kan jag ibland göra uppehåll om huden känns för fet.

Min go to-olja är dock helt vanlig olivolja. Det har jag alltid hemma om det krisar. Jag köper ofta en finare sort och alltid ekologisk.

Lycka till med din nya tvättrutin och kom ihåg vem du ska tacka sen!

Pernilla Norlander är kommunikatör, skribent och brinner för hållbarhet. För drygt tio år sedan började hon intressera sig för naturlig och ekologisk hudvård och har aldrig tittat tillbaka.

Relaterade inlägg

Kommentar (2)

Hej och tack för inlägget! Jag har tvättat med olja under det här året och älskar det! Nu när det börjar bli kallare märker jag att jag nog skulle behöva en annan olja, huden känns lite stram efteråt. Har du tips på vad som är fetare oljor, och vad som fungerar för dig på vintern? I vanliga fall använder jag jojoba-olja. Tack på förhand!

Hej Karin! Vad härligt att du använder oljemetoden och gillar den :). Den har verkligen förändrat min hudvård! Jojobaolja är en fantastisk allround-olja, men jag förstår att du känner att du behöver ett tuffare artilleri så här års. Jag tycker att du kan fortsätta tvätta dig med jojoba och sedan smörja in med avokado- eller arganolja, som båda är fetare. Organics By Sara har också fina specialoljeblandningar och serum som är härliga. Jag brukar faktiskt även blanda oljan med lite Weledas Skin food när huden är som torrast på vintern 🙂 Lycka till!

Kommentera

FÅ 10% RABATT PÅ FÖRSTA KÖPET

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för tips och inspiration till effektiv och ren hudvård, makeup och hårvård!