Snabba leveranser & fri frakt i hela Sverige
Ett renare badrum

Första steget mot ett renare badrumsskåp

En guide av Pernilla Norlander

Är du redo att rensa ut ditt badrumsskåp och göra det mer miljövänligt och mindre giftigt? Är du osäker på var du ska börja? Du är inte ensam! Därför har jag tagit fram en guide till hur du kommer igång.

Hjälp! Jag vet inte hur jag gör!
Lugn, om du som många andra har ett badrum som dignar av halvtomma flaskor och burkar, ska du börja med att rensa. Först ut är sånt du inte använder. Säkert har du några flaskor och burkar som stått övergivna för länge. Ta tillfället i akt och gör dig av med sånt skräp!

Släng direkt: gammal solkräm, gammalt smink, slattar (om de stått övergivna länge), skrubbkrämer. Kom ihåg att inte skölja ur slattar och annat innehåll i avloppet! Det är ju precis där vi inte vill att de konventionella produkterna hamnar: i avloppet och sedan ut i naturen.

Ge bort: Smink som du aldrig använder. Kanske har du en vän som tycker att just det där läppstiftet är perfekt? Gör dig helst av med konventionella produkter

Återvinn: Plast, glas, kartong… ja, de material som går att återvinna, helt enkelt.

Får jag behålla något som inte är ekologiskt?

Ja, absolut! Att byta ut allt och köpa nytt kan bli en kostsam historia, oavsett om du ska köpa ekologiskt eller inte. Ta istället en sak i taget, så bli övergången mer smidig och inte lika hård mot plånboken.

Jag började stegvis: när en konventionell produkt tog slut så bytte jag ut den mot en ekologisk. Mitt förslag är att nästa gång något tar slut, gå till din vanliga affär och titta efter deras ekologiska sortiment. En hand- eller duschtvål är enkla att byta ut, till exempel. Och klappa dig på axeln för att du bidrar till en bättre värld och släpper ut mindre kemikalier i naturen.

I mitt badrumsskåp hittas fortfarande undantag, framför allt bland sminkprodukterna och särskilt sånt som jag använder sällan. Något läppstift, en särdeles perfekt nyans på nagellacket och en ögonskugga som borstas på några enstaka gånger om året. Dessutom hade jag länge en hårspray av värsta slag, men som användes ett par gånger om året. Nu är den slut och jag har bytt till en sort som gör både mig och naturen glad. Alltså, var snäll mot dig själv och få inte panik över produkter som inte håller eko-måttet! Använd upp dina favoriter och ta dig att tid att fundera vad du ska köpa nästa gång.

Ok, vad ska jag köpa?
Nu börjar det roliga! Och det svåra. Istället för att grabba åt dig mataffärens första, bästa eller billigaste flaska, låta dig lockas av frisörens övertalningskampanj om nya produkter eller luras av en grön flaska som “ser” ekologisk ut, behöver du göra följande: Gå vidare!

Idag finns ett brett utbud av grönare hygienartiklar. Schampo, balsam, duschtvål, handtvål, bodylotion, smink och ansiktsvård är enkelt att hitta både i både i mataffären, specialiserade skönhetsbutiker och på nätet. Låt tröskeln vara låg och stressa inte! Det finns massor av produkter, men håll dig till det mest kända och beprövade i början.

När du känner dig redo att ta ett steg till och bli mer selektiv i dina val, finns en stor härlig skog att utforska. Men det tar vi en annan dag!

Pernilla Norlander är kommunikatör, skribent och brinner för hållbarhet. För drygt tio år sedan började hon intressera sig för naturlig och ekologisk hudvård och har aldrig tittat tillbaka.

Relaterade inlägg

Kommentar (1)

Tack för ett bra inlägg, känner mig så inspirerad! Håller med om att det är bra att inte lägga ribban för högt för att komma igång. Tänker också att det kanske är allra viktigast att börja med de produkter som faktiskt går in i huden och sedan ta sådant som man sköljer av.

Kommentera

FÅ 10% RABATT PÅ FÖRSTA KÖPET

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för tips och inspiration till effektiv och ren hudvård, makeup och hårvård!