Snabba leveranser & fri frakt i hela Sverige
Håret och träningen

Håret och träningen

– så håller du håret på topp vid daglig träning

Träning är en stor del av mitt liv. Även om jag inte identifierar mig som en idrottsperson med strukturerade mål har insett att jag mår så mycket bättre fysiskt och psykiskt när jag rör på mig regelbundet.

Ett stillasittande jobb, som jag har, gör det extra viktigt att tänka på fysiken och hälsan, men den fungerar också avstressande och avreagerande för mig. Jag lämnar alltid ett träningspass med nyvunnen energi. Det brukar bli minst tre-fyra pass i veckan men det kan bli fem eller sex också beroende på vad jag har för andra aktiviteter för mig. Det blir både morgon- och kvällspass varvat med gruppklasser, löpning och powerwalks.

När svetten rinner

Jag skulle nog säga att jag tränar relativt tuffa pass, jag tycker om att ta i. Till min stora förtret så är jag en person som svettas, rejält dessutom, och det tycks som att min värme stiger uppåt ut genom huvudet, vilket medför att jag nästan alltid blir ordentligt svettig och mer eller mindre blöt i håret.

Att tvätta sig med tvål och vatten är uttorkande för huden och schamponering och föning är långtifrån skonsamt. Så hur tänker jag då kring hud- och hårvård när jag tränar så pass många gånger i veckan och dessutom på ett sätt som gör att jag lämnar passet som en mer eller mindre blöt pöl?

Skona hud och hår från renlighetshysterin

I västvärlden där vi i stort sett har obegränsad vattentillgång duschar vi alldeles för mycket och har länge levt i en renlighetshysteri. Vi behöver inte duscha dagligen om vi inte gjort större fysiska ansträngningar. Jag duschar aldrig mer än en gång om dagen och planerar min hygien efter min träning. Tränar jag på kvällen så duschar jag också på kvällen och inte morgonen efter igen. Det finns ingen anledning till det och har jag en helt träningsfri dag kan jag hoppa över duschen helt för att inte torka ut hud och hår. Och så väljer jag skonsamma och milda produkter både för min egen och miljöns skull.

En dålig hårdag

Håret är a och o för mig. Jag är sån som tycker att en dålig hårdag lägger sordin på resten av dagen. Jag tvättar håret var tredje dag och håller benhårt på den frekvensen, det kan också funka var fjärde dag. Att tvätta håret varje dag sliter enormt mycket och det ska man undvika. Även med bra och skonsamma produkter så sliter det när du gnuggar, masserar och torkar håret med handduk och värme.

Som sagt så blir jag blöt i håret när jag tränar hårt men jag tvättar det inte för det utan låter det självtorka när jag kommer hem från gymmet. Lever man som vi under rena förhållanden och har god hygien så är svett luktfritt och inte farligt. 97 procent består av vatten så jag tänker helt enkelt att håret blev blött av vatten och att jag inte behöver tvätta om det. Däremot tappar ju såklart frisyren sin styrsel och form som fanns när det var nytvättat men eftersom jag är så noga med att inte tvätta för ofta så brukar jag tänka till så att håret ska hålla sig längre. Den dag jag har nytvättat hår kanske jag har vilodag eller väljer ett lättare rörlighetspass för att spara det riktigt tuffa svettiga till den dag det är dags för hårtvätt. Med bra planering får man till bra rutin för både håret och träningen.

Jag vet att många upplever att håret blir fett av träning men kanske är det för att du tvättar det efter varje pass? Försök vänja håret vid att bara få en-två tvättar i veckan. Det är jobbigt att vänja om men håret mår så mycket bättre och blir friskare av att få vila. Ta till knep som torrschampo, keps eller släng upp det i en tofs eller knut under tiden.

Ingrid Paulsson är en aktiv person som gillar att ta hand om sig själv och bryr sig om sin omgivning. Ett krävande, men givande jobb i läkemedelsbranschen varvas med ett stort socialt umgänge, sena kvällar med vänner och träning. Följ henne på Pure Habits blogg där hon delar med sig av sina erfarenheter.

Ingrid Paulsson bloggare hos Pure Habit

Relaterade inlägg

Kommentar (2)

Åh vad jag har försökt att dra ner på tvättarna men mitt hår blir så himla sunkigt så jag har gett upp varje gång. Har du tips på nåt bra schampo?

Hej Madde!
Jag vet, det tar ett litet tag att vänja sig men jag lovar till slut anpassar sig håret, så håll ut 🙂 Jag har ganska fint skandinaviskt hår så jag brukar använda DermaE:s volymschampo och så tycker jag att Bottega di Lungavitas camomillschampo är bra och prisvärt. Sedan är ju förstås Kerstin Florians revivingschampo ljuvligt och lite spaigt sådär. Lycka till nu!

Kommentera

FÅ 10% RABATT PÅ FÖRSTA KÖPET

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för tips och inspiration till effektiv och ren hudvård, makeup och hårvård!