Snabba leveranser & fri frakt i hela Sverige
Huden vårt största organ

Huden – ett fantastiskt organ

Att vara hårdhudad är ett talesätt för att beskriva att man som person är okänslig och inte tar åt sig utan borstar av sig och går vidare.

Som apotekare med dagligt arbete och forskning av kroppens organ och funktioner skulle jag idag vilja lyfta fram vårt väldigt viktiga och makalösa organ – huden. Jag gör helt enkelt en djupdykning och ser vad som döljer sig hos kroppens faktiskt största organ, ett intresse jag vet delas av många, inklusive mig själv.

Huden själv i egen hög person är ju sannerligen hårdhudad, den har som sin absolut största uppgift att skydda oss och våra inre livsviktiga organ från allt vi utsätts för i vardagen. Den hjälper till att reglera kroppstemperaturen till 37 grader oavsett  strängaste köldknäpp eller hetaste värmebölja, den bevarar kroppens fuktighet och vätskebalans, den filtrerar bort ljus som träffar oss och den avfärdar många virus och bakterier som envist försöker tränga sig på. Men lika hårdhudad som den är, lika superkänslig är den också. Den känner av minsta lilla beröring och kan genom den sätta igång ett helt artilleri av känslor inom oss såsom smärta, rädsla, flyktbehov. Eller så leder den där lätta beröringen från någon till att hela kroppen fylls av värme, vällust, spänning och kärlek. En annan intressant förmåga huden besitter är att den kan blotta och visa upp vår sinnesstämning för omgivningen, till exempel när vi som allra minst vill visa att vi är osäkra och nervösa, det är då den där rodnaden på hals och kinder växer fram samtidigt som svettkörtlarna under armarna plötsligt går på högtryck, en liten irriterande egenskap som vi tyvärr har svårt att påverka.

Hudens uppbyggnadHuden är i särklass vårt största organ och täcker hela vår kropp, uppskattningsvis en yta av cirka 2 kvadratmeter, och väger fler kilo. Huden består av tre lager men även svett- och talgkörtlar och naglarna räknas till huden.

Överhuden siter allra ytterst och består av hornlagret och basalmembranet. Hudceller formas i basalmembranet och fylls under 4-6 veckor med proteinfyllt keratin samtidigt som de vandrar upp till hornlagret (kreatinisering) och hudens yta. Här blir cellerna hårda och dör men packas med hjälp av fett ihop till cirka 20 lager av döda celler vilket gör huden mycket tät för att kunna skydda oss från slitage och påfrestningar. Det är detta döda hudlager vi ser när vi tittar på vår hud.

Läderhuden är det tjockaste lagret och består av bindväv och fiber av kollagen och elastin som gör huden stark och elastisk, ett tydligt exempel på hudens otroliga elasticitet är en graviditet då huden både expanderar och sedan drar ihop sig igen. Kollagen och elastin omsluts av hyaluronsyra som binder vatten och hjälper till att bibehålla hudvolymen. Vår livsstil och yttre faktorer som solstrålar har en tydlig inverkan på kollagen- och elastinnivåerna och även vår ålder då den naturliga produktionen avtar och gör huden mer slapp och rynkig efter 30 år. Åldern kan vi inte ducka för men genom att leva sunt och minska på socker och snabba kolhydrater samt skydda oss från UV-strålar kan vi  hjälpa huden att vara stark och bibehålla mängden kollagen.

Underhuden består till största delen av bindväv innehållande fettceller, det är i underhuden vi hittar cirka 60 procent av kroppsfettet. Underhuden isolerar och skyddar oss från värme, kyla samt slag och stötar. Den har också en livsviktig uppgift i att fungera som reservnäring. Som vi vet skiljer sig antalet fettceller åt på olika ställen av kroppen och faktorer som matvanor, ärftlighet och hormoner har en avgörande del i vår underhuds tjocklek. Vissa saker kan vi inte påverka men genom en hälsosam livsstil med bra kost och mycket sömn kan vi påverka en del, att ha påsar och rynkor under ögonen beror många gånger på förlorad vätska i just underhuden och det är oftast i perioder av stress som dessa brukar framträda lite extra.

Huden, ett helt fantastiskt organ som många av oss ofta tar för givet och inte behöver ägna nån större energi och tankekraft åt, medan den för andra ställer till med stora bekymmer och grubblerier. Även om huden hos en del människor kan orsaka enorma problem med fysisk och psykisk smärta så är det egentligen otroligt att den för oss flesta bara finns där och jobbar för högtryck utan att vi behöver tänka så mycket på den. För jobbar det gör den, men man förstår att, trots att den kan sköta sig mycket själv så behöver den ändå en hel del omtanke och extra kärlek från oss för att den ska kunna orka i många år till att fortsätta vara så fantastisk som den är.

Relaterade inlägg

Kommentera

FÅ 10% RABATT PÅ FÖRSTA KÖPET

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för tips och inspiration till effektiv och ren hudvård, makeup och hårvård!